سندرم ربکا: علل، تأثیرات و راه های پیشگیری از حسادت نسبت به روابط گذشته شریک زندگی
به گزارش اوج باور، سندرم ربکا به حالتی اشاره دارد که فرد دچار حسادت شدید و غیرمنطقی نسبت به روابط گذشته شریک عاطفی خود می گردد. این سندرم که با ظهور شبکه های اجتماعی و دسترسی آسان به اطلاعات گذشته افراد شدت یافته، می تواند منجر به ایجاد مسائل جدی در روابط عاطفی و حتی فروپاشی آنها گردد. نام این سندرم از رمان ربکا نوشته دافنه دو موریه (Daphne du Maurier) گرفته شده است، که در آن شخصیت اصلی درگیر رقابت بی فایده با همسر سابق شریک زندگی اش می گردد.
دلایل ریشه ای سندرم ربکا
طبق تحقیقات اجرا شده، از جمله مطالعه ای که در سال 2022 به وسیله دانشگاه برن (Bern) در سوئیس انجام شد، ریشه های این نوع حسادت به دوران کودکی بازمی گردد. افرادی که در کودکی تجربه بی توجهی عاطفی یا محبت ناپایدار از سوی والدین یا مراقبان خود داشته اند، در بزرگسالی تمایل بیشتری به بروز حسادت در روابط عاطفی دارند. این افراد به دلیل اینکه در کودکی احساس ترک شدن و عدم امنیت عاطفی را تجربه نموده اند، ناخودآگاه در روابط خود در پی بازسازی شرایط مشابه می گردند.
از طرف دیگر، افرادی که در کودکی روابط عاطفی امن تری با والدین و مراقبان خود داشته اند، تمایل کمتری به بروز حسادت دارند و در روابط عاطفی شان اعتماد بیشتری به شریک زندگی خود دارند.
تأثیرات سندرم ربکا بر روابط عاطفی
سندرم ربکا نه تنها می تواند باعث ایجاد حسادت غیرمنطقی گردد، بلکه ممکن است به رفتارهای کنترل گرانه و مداخله گرانه در روابط نیز منجر گردد. فردی که از این سندرم رنج می برد، ممکن است مداوم به گذشته شریک زندگی خود فکر کند و حتی به جستجوی اطلاعات در شبکه های اجتماعی درباره شریک سابق بپردازد. این رفتارها می تواند باعث ایجاد تنش و ناراحتی در رابطه گردد و حتی در صورت تداوم منجر به جدایی و فروپاشی رابطه گردد.
تبلیغ متنی
ویزای مولتی آلمان
-
دلیل و عوارض مشکل پزشکی از چیست؟
دکتر لوئیز گادارد-کراولی، روانشناس، این پدیده را ناشی از مقایسه مداوم با افرادی می داند که اغلب استانداردهای غیرواقعی دارند. در دنیای امروز، با ظهور شبکه های اجتماعی، افراد به راحتی می توانند گذشته های یکدیگر را مشاهده نمایند، که این موضوع به ویژه برای افرادی که دارای روحیه حساس و حسود هستند، می تواند مشکل ساز باشد.
راه های پیشگیری و مقابله با سندرم ربکا
پیشگیری و گریز از سندرم ربکا نیازمند کار بر روی اعتماد به نفس و اعتماد در روابط عاطفی است. برای کاهش حسادت نسبت به گذشته شریک زندگی، می توان از روش های زیر استفاده کرد:
- افزایش خودآگاهی: فرد باید به احساسات خود توجه کند و بفهمد که حسادت ناشی از ترس از دست دادن است. شناخت این احساسات و یافتن دلایل آن ها، اولین گام برای مقابله با این مشکل است.
- بهبود اعتماد به نفس: بسیاری از افرادی که دچار سندرم ربکا هستند، از اعتماد به نفس پایین رنج می برند. افزایش اعتماد به نفس و کار بر روی خود باعث می گردد که فرد کمتر به مقایسه خود با دیگران بپردازد.
- تقویت اعتماد در رابطه: یکی از مهم ترین عوامل در مقابله با سندرم ربکا، ایجاد و تقویت اعتماد در روابط است. مصاحبه با شریک زندگی و اطمینان از تعهد او به رابطه می تواند به کاهش احساسات منفی یاری کند.
- دوری از شبکه های اجتماعی: شبکه های اجتماعی می توانند به تقویت حسادت و رفتارهای مقایسه ای دامن بزنند. محدود کردن استفاده از این شبکه ها و تمرکز بر روی ارتباط واقعی با شریک زندگی می تواند مفید باشد.
- مراجعه به مشاور یا روانشناس: در موارد شدید، مراجعه به یک مشاور یا روانشناس می تواند یاری نماینده باشد. درمان های شناختی-رفتاری (Cognitive Behavioral Therapy - CBT) و مصاحبه درمانی می توانند به افراد یاری نمایند تا الگوهای منفی فکری و رفتاری خود را تغییر دهند.
شخصیت و سندرم ربکا
بر اساس مدل پنج عامل بزرگ شخصیت، افرادی که دارای سطوح بالایی از روان نژندی (Neuroticism) هستند، بیشتر به حسادت و بروز رفتارهای وسواسی دچار می شوند. این افراد به دلیل ناپایداری عاطفی و اضطراب، به راحتی تحت تأثیر تهدیدات خیالی قرار می گیرند و رفتارهای منفی از خود نشان می دهند. از طرف دیگر، افرادی که دارای ویژگی های شخصیتی مانند سازگاری و باز بودن هستند، به دلیل اعتماد بیشتر به شریک زندگی خود، کمتر به مقایسه با دیگران می پردازند و احساسات حسادت را کمتر تجربه می نمایند.
منبع: یک پزشک