هر آنچه باید درباره روغن های سرخ کردنی بدانید
به گزارش اوج باور، آیا میدانی که تا چند بار میتوانید از روغن سرخکردنی بهره ببرید؟ و یا با اصول صحیح سرخ کردن خوراکی های آشنایی دارید در این بخش به این سوالات شما پاسخ خواهیم دادف با ما همراه باشید.
نکاتی درباره استفاده مجدد از روغن های سرخ کردنی:
به گزارش خبرنگاران به نقل از پارسینه ،برای آنالیز اینکه آیا روغن مانده در ماهیتابه هنوز قابل استفاده است یا نه، یک تکه نان سفید داخل روغن بیندازید، اگر نان، ذرات تیره رنگی را در اطراف خود ایجاد کند معین می شود روغن قابل مصرف مجدد نیست، و در غیر اینصورت هنوز قابل استفاده است. هنگام استفاده مجدد از روغن قابل استفاده، برای رفع بوی غذای قبلی در روغن، می توانید 10 تا 12 شاخه جعفری درون روغن سرخ کنید یا آنکه چند تکه سیب زمینی خام را به مدت 15 دقیقه درون روغن ماهیتابه بیندازید تا بو را به خود جذب کند. ...
روغن مناسب برای سرخ کردن:
برای سرخ کردن مواد غذایی، هیچ وقت از روغن مایع استفاده نکنید ، زیرا سریعاً اکسیده شده و فراوری مواد سرطان زا می نمایند. برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و در صورت نداشتن، از روغن جامد بهره ببرید.مارک خاصی را توصیه نمی کنم فقط باید این نکات را دقت کنید.
تاریخ مصرف روغن و اینکه ذکر شده باشد روغن مخصوص سرخ کردنی و درجه چربی ترانس آن کمتر از 10 باشد . روغن های مایع نیز هر کدام خوب هستند.شما می توانید از روغن زیتون و کلزا یا همان کانولا بهره ببرید.روغن هسته انگور هم خوب است اما از بقیه گرانتر است.روغن زیتون خودمان به همان خوبی روغن هسته انگور می باشد.باز هم تاکید می کنم از روغن های مایع برای سرخ کردن استفاده نفرمایید.
چربی ها دو نوع هستند:
اشباع و غیر اشباع. هر دوی این چربی ها به ازای هر یک گرم، 9 کالری انرژی فراوری می نمایند. ولی اثرات این دو بر روی کلسترول خون متفاوت می باشد. چربی اشباع که جامد است، در غذاهای حیوانی و غذاهای فن آوری شده و روغن برخی از مواد گیاهی از قبیل: روغن خرما، روغن نارگیل و کره کاکائو یافت می شود. این چربی باعث افزایش کلسترول بد می شود و کلسترول وارد خون می شود. چربی غیر اشباع در روغن زیتون، گردو، آجیل، غذاهای دریایی و تخم مرغ یافت می شود. این چربی برعکس چربی اشباع، باعث کاهش تری گلیسیرید ها (اسیدهای چرب) و افزایش کلسترول خوب و کاهش کلسترول بد می شود و به این طریق کلسترول وارد کبد می شود. چربی های اشباع در دمای معمولی جامد، ولی چربی های غیر اشباع در دمای معمولی مایع هستند. چربی غیر اشباع برای ساخت سلول های مغز، سلامت قلب و نیز برای اعصاب چشم خوب می باشد.
در حدود 20 سال پیش، محققان یکی از انواع چربی های غیر اشباع را یافتند و آن را امگا 3 نامیدند و چون این چربی در بدن ساخته نمی شود، به همین خاطر یکی از چربی های ضروری برای بدن است. امگا 3 موجب کاهش چربی و فشار خون می شود و جلوی ضربان نامنظم قلب را می گیرد. امگا 3 در تن ماهی، ماهی ساردین ، ماهی سالمون و تخم مرغ و.... می باشد. می دانید که چرا چربی غیر اشباع مفید برای سلامت است؟ این نوع چربی افسردگی و آلزایمر و سرطان سینه را دور می نماید، جلوی تنگی تنفس را می گیرد، عوارض خونی در دیابتی ها را کم نموده، باعث تقویت سیستم ایمنی می شود و با بیماری ها می جنگد. گذشته از این، جلوی ضربات تشنج را گرفته و باعث سلامت قلب ، عصب و عضله می شود.
اگر کودک شما فعالیت زیادی دارد به طوری که شما را عاصی نموده است ، هیچ نگران نباشید و به او یکی از منابع چربی غیر اشباع را بدهید. اگر این چربی را به زنانی که زودتر از موقع زایمان می نمایند بدهیم، از کمبود وزن بچه جلوگیری نموده و همین طور موجب افزایش رشد مغز بچه می شود. شاید به همین علت باشد که در زمان های گذشته به زنان یک کاسه پر از روغن می دادند.
چربی غیر اشباع در چه غذاهایی یافت می شود؟
این نوع چربی در دانه سویا، گردو، ماهی، تخم مرغ، بادام زمینی، گندم، روغن زیتون و گوجه فرنگی می باشد. متخصصان تغذیه می گویند که اگر می خواهید سالم و همواره با وزن ایده ال باشید، یکی از انواع چربی های غیر اشباع را مصرف کنید. برای گیاه خواران و جوانان و ورزشکاران، مصرف چربی های غیر اشباع لازم است. گیاهخواران برای تأمین ویتامین های مورد احتیاجشان و ورزشکاران برای افزایش عضلات و جوانان برای رشد، به تخم مرغ احتیاج دارند. مرکز سلامت آمریکا پیشنهاد نموده است که برای سالم زیستن باید 200 گرم در هفته ماهی بخورید. به طور کلی باید بدانید که هر نوع چربی، چه اشباع و چه غیر اشباع، در صورتی که زیاد مصرف شود مضر است. در خوردن چربی ها زیاده روی نکنید و مراقب چاق شدن و بیماری های حاصله از آن باشید.
روش های صحیح سرخ کردن غذا چیست؟
سالم ترین روش برای پخت غذا، روش آب پز کردن است.در صورتی که ناچار هستید غذای خود را سرخ کنید، باید از روغن مخصوص سرخ کردنی بهره ببرید. اگر قصد دارید روغنی را که یک بار برای سرخ کردن از آن استفاده نموده اید، دوباره مورد استفاده قرار دهید، باید هنگام خرید، در انتخاب نوع روغن دقت کنید. بدین منظور باید روغنی را انتخاب کنید که نقطه دود بالایی دارد، یعنی روغنی که قبل از اینکه سطح آن فراوری دود کند، بتوان تا درجه بالایی آن را حرارت داد. وقتی روغن به نقطه دود می رسد، ترکیب آن آغاز به تغییر می نماید و کف هایی روی آن تشکیل می شود که حاوی آکرولئین است و چشم را می سوزاند. بعد از هر بار استفاده از روغن، نقطه دود آن پایین می آید و برای همین، روغنی برای چند بار سرخ کردن مناسب است که نقطه دود بالایی داشته باشد. روغنی برای چند بار سرخ کردن مناسب است که نقطه دود بالایی داشته باشد. نقطه دود برخی روغن ها به ترتیب زیر است: روغن گلرنگ 265 درجه سانتیگراد روغن آفتابگردان 246 درجه سانتیگراد روغن سویا 241 درجه سانتیگراد روغن کانولا (گلزا) 238 درجه سانتیگراد روغن ذرت 236 درجه سانتیگراد روغن بادام زمینی 231 درجه سانتیگراد روغن زیتون 190درجه سانتیگراد برخی عوامل نقطه دود روغن را پایین می آورند و به تخریب زودتر روغن یاری می نمایند که عبارتند از: - مخلوط کردن روغن های گیاهی باهم - ورود ذرات خارجی در روغن - وجود نمک در روغن - میزان حرارتی که روغن می بیند - تعداد دفعاتی که روغن حرارت داده شده است - مدت زمان حرارت - شرایط نگهداری روغن(بودن در معرض اکسیژن، نور و گرما)
نکاتی که باید در سرخ کردن غذا به خاطر داشت:
- قبل از این که مواد غذایی را به داخل روغن بیندازید، باید ابتدا روغن را تا درجه حرارت مناسبی گرم کنید(مثلا تا حدود190 درجه سانتیگراد) .در این حرارت، در سطح مواد غذایی، سریعاً یک لایه محافظ شبیه به یک لایه عایق تشکیل می شود که باعث می شود روغن نتواند از ماده غذایی عبور کند و ماده غذایی فقط با حرارت غیرمستقیم و با راهنمایی گرمایی از این عایق، پخته و سرخ می شود. اگر روغن تا این درجه حرارت معین داغ نشده باشد، قبل از اینکه لایه عایق تشکیل شود، روغن به درون غذا نفوذ می نماید و باعث می شود غذا حالت روغنی(گریسی) پیدا کند و اگر هم روغن زیادتر از حد داغ شود، باعث می شود لایه محافظ(عایق) غذا بسوزد. - از افزودن نمک به ماده غذایی قبل از سرخ کردن آن بپرهیزید. نمک نقطه دود روغن را پایین می آورد و باعث می شود روغن زودتر تخریب شود. همچنین نمک باعث می شود رطوبت در سطح غذا جذب شود و وقتی غذا به درون روغن اضافه شد، روغن به بالا پاشیده شود.اگر لازم باشد، نمک را می توان قبل از خوردن اضافه کرد. - از ظروف آلومینیومی برای سرخ کردن غذا و نگهداری روغن استفاده نکنید. نمک بکار رفته در غذا باعث تخریب ظروف آلومینیومی شده و باعث می شود آلومینیوم به درون روغن وارد شود که مسمومیت زاست. از ظروف آهنی و مسی هم اجتناب کنید، زیرا فرایند تخریب روغن را تسریع می نمایند. از افزودن نمک به ماده غذایی قبل از سرخ کردن بپرهیزید. نمک نقطه دود روغن را پایین می آورد و باعث می شود روغن زودتر تخریب شود. - سبزی هایی که فریز شده اند را وقتی هنوز یخ زده اند سرخ کنید تا جذب روغن در آن ها به حداقل برسد. - از انباشتن زیاد مواد غذایی در روغن اجتناب کنید، زیرا باعث می شود حرارت روغن پایین بیاید و روغن قبل از تشکیل لایه عایق به داخل غذا نفوذ نموده و غذا چرب شود. - همواره اول روغن را 8-7 درجه بیشتر از حرارت سرخ کردن(190 درجه سانتیگراد) داغ کنید، زیرا اضافه کردن غذا به روغن باعث می شود حرارت روغن چند درجه پایین بیاید. توجه داشته باشید که اگر این حرارت از 8-7 درجه بیشتر شود، به ساختمان مولکولی روغن آسیب می رساند.
عوامل موثر بر قابلیت دوباره استفاده کردن روغن:
آیا می توان روغن را بعد از یک بار مصرف، مجدداً مصرف کرد یا خیر؟ عواملی بر این قابلیت موثرند که شامل موارد زیر است: 1- مدت استفاده از روغن: از آنجایی که فرایند اکسیداسیون و تخریب روغن، با نور و حرارت تسریع می شود، مدت زمان قرار دریافت روغن در معرض نور، حرارت و اکسیژن باید مورد توجه قرار گیرد. 2- آب: هرچه مقدار رطوبت جذب شده توسط روغن و میزان رطوبت ماده غذایی بیشتر باشد، روغن زودتر تخریب می شود. هنگام سرخ کردن باید از بستن درب ظرف خودداری کرد، زیرا باعث می شود رطوبتی که از غذا بخار می شود، به داخل روغن برشود. 3- ذرات خارجی: هرچه ناخالصی هایی همچون نمک، ذرات غذا، چاشنی ها و ... بیشتر به روغن وارد شود، روغن سریع تر اکسید می شود. 4- تعداد دفعات استفاده: هرچه روغن بیشتر استفاده شود، سریع تر اکسید می شود. تغییرات ایجاد شده در ساختمان مولکولی روغن باعث می شود ویسکوزیته(غلظت) آن تغییر یابد و مشکل تر و بطور غیر روان از ظرف ریخته شود. 5- مخلوط کردن چند نوع روغن: مخلوط کردن روغن ها با هم نقطه دود آن را پایین می آورد.
استفاده مجدد از روغن:
موارد زیر را مد نظر داشته باشید: 1- به محض اتمام سرخ کردن، حرارت را خاموش کنید. 2- اجازه بدهید تا روغن سرد بشود. 3- به محض سرد شدن روغن، آن را تصفیه کنید (از صافی ریز عبور دهید) و در ظرف شیشه ای ریخته و درب ظرف را محکم ببندید تا از ورود هوا به داخل آن جلوگیری شود. از مخلوط کردن این روغن با روغن تازه خودداری کنید. 4- این ظرف را در جای تاریک ، ترجیحاً در یخچال نگهداری کنید. این روغن در یخچال ممکن است ظاهر ابرمانند پیدا کند که این حالت با خارج کردن آن از یخچال باید رفع شود. 5- بعد از هر بار استفاده از این روغن، عملیات بالا را تکرار کنید. با بروز نشانه های زیر روغن را دور بریزید: - ایجاد کف در سطح روغن - تیره شدن روغن - بوی نامطبوع - عدم تشکیل حباب روی روغن ،هنگامی که ماده غذایی را به داخل آن می اندازید. - غیر روان بودن روغن، هنگام ریختن آن در ظرف گیتی بهدادی پور- کارشناس تغذیه ...
روغن جامد بهتر است یا مایع؟
بیشتر روغن های گیاهی مایع مقدار بسیار کمی اسید چرب اشباع و به ندرت ایزومرهای ترانس دارند، در حالی که روغن های جامد حاوی مقدار زیادی چربی اشباع و ایزومر ترانس هستند. بدون شک یک علت عمده ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی ، شیوه نامناسب زندگی از جمله تغذیه نامناسب است. نکته مهم اینکه زمینه این بیماری ها از دوران کودکی در بدن شکل می گیرد. تمایل به مصرف غذاهای چرب، شور، برشته، سرخ شده و دودی از کودکی شکل می گیرد و ذائقه ما را می سازد که عوض کردن آن در بزرگسالی مشکل است. روغن های مایع به دلیل داشتن چربی غیر اشباع برای مصرف بهتر از روغن جامد هستند؛ مثل روغن ذرت، آفتابگردان، زیتون، کانولا(گلزا) و سویا. روغن ها و چربی ها نقش مهمی در تغذیه ما دارند . اگر چه مصرف زیاد آنها خطر اضافه وزن و بیماری های قلبی و عروقی و برخی از انواع سرطان ها را افزایش می دهد، ولی وجود مقدار کافی از روغن و چربی در رژیم غذایی برای سلامت بدن لازم است. روغن های گیاهی مایع با دارا بودن مقادیر کافی از اسیدهای چرب غیر اشباع و نداشتن کلسترول ، مناسب تر از روغن جامد هستند. برای سرخ کردن مواد غذایی، هیچ وقت از روغن مایع استفاده نکنید ، زیرا سریعاً اکسیده شده و فراوری مواد سرطان زا می نمایند. برای سرخ کردن از روغن مخصوص سرخ کردنی و در صورت نداشتن، از روغن جامد بهره ببرید. گفتنی است که روغن های نباتی جامد ابتدا به صورت مایع هستند و در کارخانه های فراوری روغن برای بالا بردن مقاومت، آنها را هیدروژنه یا جامد می نمایند . در این فرایند اسیدهای چرب روغن، اشباع شده و به همین دلیل به این روغن ها اشباع شده می گویند. روغن های جامد مدت بیشتری قابل نگهداری هستند، حرارت را بهتر تحمل می نمایند و علاوه بر این به نور حساس نیستند، ولی به دلیل داشتن اسیدهای چرب اشباع برای سلامت بدن زیان آورند. چربی های اشباع در ایجاد بیماری های قلبی-عروقی، سکته قلبی و افزایش چربی های خون نقش زیادی دارند. علاوه بر این، جریان هیدروژنه کردن اسیدهای چرب ترانس هم که ضرر مضاعفی برای سلامت دارد، در این روغن ها بوجود می آید. اسیدهای چرب ترانس در ایجاد سرطان نقش دارند. به همین دلیل روغن های جامد اگر چه برای سرخ کردن در حرارت زیاد، بهتر از روغن های مایع معمولی هستند، اما بطور کلی در لیست غذاهای خطرناک قرار می گیرند. اخیراً صنایع فراوری روغن، کوشش مؤثری را برای فراوری روغن های کم ترانس آغاز نموده اند. این روغن ها بصورت نیمه جامد هستند(مثل روغن مخصوص سرخ کردنی) و گاهی اوقات یکنواخت نبوده و قسمت مایع در روی ظرف روغن بیشتر است. اگر شکل ظاهری روغن بدین صورت بود، دلیل بر فساد روغن نیست و بهتر است آن را قبل از مصرف کاملاًَ هم بزنیم. هر چه ایزومر ترانس روغن کمتر باشد، روغن سالم تر است، ولی کمتر حرارت را تحمل می نماید. بنابراین از روغن های مایع برای سرخ کردن مواد غذایی با درجه بالا استفاده نکنید. روغن های نباتی جامد به دلیل هیدروژنه شدن باعث ایجاد سرطان و به دلیل داشتن چربی غیراشباع باعث گرفتگی عروق خونی و ایجاد بیماری های قلبی می شوند. موقع خرید باید به برچسب روغن توجه کنید. اگر میزان ایزومرترانس زیر 10 درصد باشد، می توانید به عنوان یک روغن خوب از آن بهره ببرید. روغن های مایع اگر چه متفاوتند، ولی بیشتر آنها درجه حرارت بالا را تحمل نمی نمایند و می سوزند و در جریان سرخ کردن تبدیل به مواد سرطان زا می شوند. بنابراین برای سرخ کردن مواد غذایی از روغن های مخصوص سرخ کردنی بهره ببرید. علاوه بر این روغن های مایع به نور و شرایط نگهداری بسیار حساس هستند و باید آنها را در ظروف غیر شفاف، کاملاً در بسته، دور از تابش نور و در درجه حرارت پایین نگهداری کرد.
برای آنالیز اینکه آیا روغن مانده در ماهیتابه هنوز قابل استفاده است یا نه، یک تکه نان سفید داخل روغن بیندازید، اگر نان، ذرات تیره رنگی را در اطراف خود ایجاد کند معین می شود روغن قابل مصرف مجدد نیست، و در غیر اینصورت هنوز قابل استفاده است.
هنگام استفاده مجدد از روغن قابل استفاده، برای رفع بوی غذای قبلی در روغن، می توانید 10 تا 12 شاخه جعفری درون روغن سرخ کنید یا آنکه چند تکه سیب زمینی خام را به مدت 15 دقیقه درون روغن ماهیتابه بیندازید تا بو را به خود جذب کند.
منبع: جام جم آنلاین